Store bankoverførsler kan give problemer

Du har sikkert hørt at der bliver slået hårdt ned over for ulovlige pengeoverførsler – ikke mindst som tiltag imod hvidvask – men ved du hvad du konkret gør for ikke at få problemer, når du overfører især større beløb?

Det handler ganske enkelt om dokumentation. Bankoverførsler, der ikke minutiøst kan forklares, fører ofte til et torskegilde hos Skattestyrelsen og en skatteregning.

 

Forklaringen i orden

Det bliver understreget igen og igen, at enhver overførsel på bankkontoen enten som et stort beløb eller flere mindre beløb fra samme afsender skal kunne underbygges med en endog meget troværdig forklaring, der helst skal understøttes af retsgyldige dokumenter. Og igen og igen afgøres der sager af landets domstole, hvor en person får forhøjet sin skattepligtige indkomst, idet denne ikke kan komme med en – ifølge domstolene – troværdig og faktaunderbygget forklaring på bankoverførsler og kontante indbetalinger i banken.

 

Styr på dokumenterne

Ovenstående illustreres tydeligt af en sag i byretten tidligere på året.

En person havde modtaget 1.000.000 kroner på sin bankkonto. Beløbet var så væsentligt, at det førte til en politiundersøgelse, og at det daværende SKAT varslede, at det var en skattepligtig gave. Modtageren af beløbet forklarede til SKAT, at pengene var et lån, og at der ikke skulle ske beskatning af beløbet. Sagen endte i byretten, hvor der blev lagt vægt på, at modtageren af beløbet ikke kunne fremlægge et underskrevet gældsbrev. Der blev i sagsfremstillingen fremlagt et ikke dateret og ikke underskrevet gældsbrev, hvor der ikke kunne redegøres for gældsbrevets historik. Ifølge byretten forelå der derfor ikke en reel tilbagebetalingsforpligtelse. Derudover havde modtageren af beløbet ej heller overvejet at betale beløbet tilbage jf. byrettens afgørelse i juli 2019. Dermed endte det med, at modtageren af 1.000.000 kr. blev kendt skattepligtig af beløbet.

Sagen illustrerer tydeligt, hvor vigtigt det er at have orden i lånedokumenter. Det gælder uanset om det er et lån mellem uafhængige parter eller et familielån. Lånedokumentet skal underskrives, og der skal være en reel tilbagebetalingsforpligtelse, for eksempel gennem løbende afdrag eller pr. anfordring.

Husk også, at der ikke i et gældsbrev kan indbygges afdrag i form af eksempelvis årlige gaver fra forældre til børn, da der så ikke foreligger en reel tilbagebetalingsforpligtelse.

 

Undgå problemer

Hvis du altid har styr på din dokumentation er du godt sikret imod problemer af denne art. Hos Lægård Revision lægger vi vægt på dette element i det daglige – det er både nemmere og billigere, at dokumentation er en del af den løbende aktivitet, end at skulle sætte gang i en særskilt proces, hvis problemet pludselig er ude.

Kontakt os i dag, og lad os hjælpe dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *